opleidingen en cursussen

Adequaat optreden bij brand en ongevallen:


Een ongeluk zit in een klein hoekje en gebeurt vaker dan je denkt. Bent u in staat om hulp te bieden wanneer een collega zich verwond, iemand flauwvalt of wanneer er brand uitbreekt op het bedrijf waar u werkt? Met een cursus BHV op zak kunt u in veel situaties de helpende hand bieden en wellicht zelfs levensreddend optreden. De kennis die u opdoet tijdens de cursus kan ook in de privésituatie van groot belang zijn.

reanimatie


Het verschil tussen E.H.B.O en BHV:


BHV is de afkorting van bedrijfshulpverlener. Op elk bedrijf dienen één of meerdere personeelsleden deze cursus te volgen. De Arbowet verplicht de aanwezigheid van voldoende BHV’ers in een bedrijf. Het verplichte aantal hangt af van het aantal werknemers en hoe groot het risico binnen de organisatie is. Het grote verschil met E.H.B.O is dat u in de cursus BHV ook leert hoe u een beginnende brand moet blussen, hoe u mensen moet evacueren bij een brand en leren hoe u communiceert naar externe hulpdiensten bij incidenten. Daarnaast bevat BHV ook de basis van E.H.B.O zoals het gebruik van verbandmiddelen, stabiele zijligging en hoe u moet handelen bij botbreuken, brandwonden of elektriciteitsongevallen. Reanimatie en het gebruik van een AED komen ook aan bod bij een BHV cursus. Hiervoor is een extra certificaat nodig. Een BHV cursus dient jaarlijks herhaald te worden om geldig te blijven.

Duur van een cursus BHV:


BHV cursussen kunnen in veel gevallen op één of twee dagen worden behaald. Vaak ontvangt u voor aanvang van de cursus al een cursusboek dat u zelf kunt doornemen. Tegenwoordig is het mogelijk om het theoriegedeelte BHV online te volgen. Zo leert u onder andere alvast omgaan met een AED. Wanneer u hier nog nooit mee heeft gewerkt kan dat best eng zijn. Door de onlinetraining leert u alvast de theorie over reanimatie. Het praktijkgedeelte wordt later afgelegd zodat u ook daadwerkelijk eens een AED in handen heeft gehad. Omgaan met een AED zou eigenlijk iedereen moeten kunnen en is dus behalve op het werk ook zeer aan te raden in de privésituatie. De cursus kan worden gevolgd via een opleidingscentrum in Nederland maar ook op het eigen bedrijf. Na één of twee dagen afwisselend les in theorie en praktijk worden twee examens afgelegd. Het ene examen bevat de hulpverlening en brandbestrijding.

Wanneer u uw BHV diploma heeft behaald is het nuttig om zelf eens op het bedrijf rond te kijken hoe de situatie daar is. Wat en waar zijn de risico’s, en waar bevinden zich de juiste hulpmiddelen? Zo bent u optimaal voorbereid wanneer zich een noodsituatie voordoet en uw optreden van levensbelang kan zijn.